Autojen älyavaimet


Keyless Go -avaintekniikka

Nykyään yhä useammissa autoissa on ns. Keyless Go -järjestelmä, eli auton saa käyntiin nappia painamalla avaimen ollessa taskussa. Lisäksi osassa malleissa on myös Keyless Entry toiminto, jonka avulla ovien lukitus aukeaa automaattisesti ilman kaukosäätimen nappien painamista.

Älykkäät järjestelmät toimivat siten, että auto tunnistaa älyavaimesta lähtevän signaalin ja antaa ajoneuvolle toimintaluvan, kun avain on tietyllä etäisyydellä. Toimintaperiaate on siis sama, kuin perinteisilläkin ajonestoavaimilla. Toimintasäde on vain isompi, eikä perinteistä mekaanista virtalukkoa tarvitse kääntää avaimella. 

Hätäavain avaimen sisällä

Alyavainten etätoiminnot (oven avaus ja käynnistys avaimen ollessa taskussa) saavat virtansa avaimen sisällä olevasta paristosta. Nappimallinen paristo on vaihdettavissa ja se kannattaakin vaihtaa 1-2 vuoden välein. Vaikka avaimesta loppuisi paristo, niin ei kannata hätääntyä. Avaimen sisältä löytyy metallinen hätäavain, jonka avulla pääsee ajoneuvoon sisälle. Monissa malleissa perinteinen lukko on piilotettu ovenkahvan viressä olevan muovisen suojan alle. Auto lähtee puolestaan käyntiin, kun avaimen asettaa hätäkäynnistykohtaan. Ajoneuvon ohjekirjasta löytyy tarkka käynnistyspaikan sijainti. Yleensä se on merkattu avaimen kuvalla ratin vieressä tai se on yhteydessä käynnistysnappiin (toimii painamalla avaimella nappia). 

Ajanvaraus

Älyavaimet ja turvallisuus

Avaimeton järjestelmä lisää auton käyttömukavuutta, mutta lisääkö se riskiä ajoneuvon varkaudesta? Suomessa ei ole tiedossa älyavainten ominaisuuksiin liittyviä varkauksia, mutta maailmalla on tiedossa joitakin tapauksia. Mikäli älyavaimen etätoiminnot haluaa poistaa, on yksinkertaisinta poistaa avaimesta nappiparisto. Tällöin avain toimii ainoastaan hätäkäynnistyspaikasta. 

Yleisesti turvallisuuden kannalta on hyvä varmistaa, että mahdollisesti kadonneet avaimet on poistettu auton järjestelmästä. Kun avaimet on poistettu auton tiedoista, avaimet eivät toimi enää autoon. Kadonneiden avainten poisto järjestelmästä onnistuu samalla, kun uusi avain ohjelmoidaan. Tämä ei kuitenkaan tapahdu aina automaattisesti, vaan vanhojen avainten poistosta sovitaan aina tapauskohtaisesti.

Ammattituotteet verkkokaupastamme

Tarjoamme verkkokaupan kautta Euroopan kattavimman autonavainvalikoiman muille autonavainten parissa toimiville yrityksille. Rekisteröidy verkkokauppaan täältä tilataksesi.

Verkkokauppaamme

Etsi sopiva avain

Avainten hinnat sisältävät ohjelmointikulut, kun yksi avain on tallessa.
Avaimet maksetaan liikkeessämme avaimen teon yhteydessä.
Varaa aika tästä.

Kirjautumalla verkkokauppaan näet ammattilaisten tuotteiden hinnat ja tarjoukset.